Väriopin perusteet – perusväriympyrä ja sävyt

Taideopiskelijoina meillä tulisi olla jo virheetön värisilmä erilaisten sävyjen yhdistämiseen ja taiteen kohteiden sommittelemiseen oikein. Silti saimme valtavan määrän erilaisia värioppien kursseja, joilla opimme miten voimme yhdistellä maalaustaiteessa oikeanlaisia värejä niin, että teemme taidetta väreillä juuri oikeanlaisella tavalla. Itse rakastan värejä, erilaisia sävyjä ja niiden yhdistämistä, minkä vuoksi väriopin kurssit olivat minulle kuin mielekäs harrastus.

Päävärit ja välivärien perusidea

Pääväreiksi luetellaan ne kolme ainoaa mahdollista väriä, joita ei voi saada aikaan yhdistelemällä mitään muita värejä, eli keltainen, sininen ja punainen. Ne kuuluvat väriympyrään tärkeimpinä väreinä ja niiden lisäksi perusväriympyrään kuuluu kolme väliväriä, joita saadaan päävärejä yhdistelemällä. Punaisesta ja sinisestä tulee violetti väliväri, sinistä ja keltaista yhdistämällä tulee vihreä väliväri ja keltaista ja punaista väriä yhdistämällä saadaan oranssi väliväri. Näistä kuudesta väristä koostuu perusväriympyrä.

Vastavärien idea on looginen ja ne saadaan luotua suoraan perusväriympyrän avulla. Niiden ideana on, että ne ovat mahdollisimman erilaiset keskenään, mutta sopivat erikoisella tavalla yhteen juuri kontrastin ja erilaisuutensa vuoksi. Kun välivärit on asetettu ympyrään oikein päävärien väliin, niitä vastakkain asettuu automaattisesti vastaväri. Silloin vihreän vastakohta on punainen, keltaisen vastakohta on violetti ja sinisen vastakohta on oranssi. Siten värimaailma saa samalla loogisen ja muuttumattoman peruskaavan, jota voi helposti käyttää erilaisen taiteen rakentamisessa ja värien yhdistelemisessä

Kylmät ja lämpimät värit

Perusvärien lisäksi maailmaan lukeutuu miljoonia sävyjä näiden perusvärien ympärille mustan, harmaan, valkoisen ja ruskean lisäksi. Värit voidaan kuitenkin luokitella pelkistetysti kylmiin ja lämpimiin sävyihin. Kylmiin sävyihin kuuluvat kaikki sävyvärit mistä tahansa väristä, joihin on sekoitettu hieman sinistä, kylmää väriä. Lämpimiin sävyihin vastaavasti kuuluu mikä tahansa, johon on lisätty hieman oranssia sävyä, vaikka lämmin sävy voidaankin saada aikaan keltaista tai punaista yhdistämällä, joista oranssi alun perin koostuu.

Sävymaailmoja yhdistelemällä voidaan saada aikaan sävymaailmaltaan viileä teos, joka tavallisesti katsojan silmissä on rauhoittava, tai vastaavasti lämminsävyinen tulos, joka voi olla enemmän huomiota herättävä tai räikeämpi. Myös värien puhtaus vaikuttaa sävyihin. Perusvärit ovat puhtaita, mutta niihin eri värejä yhdistelemällä niistä tulee murretumpia. Tästä kerron lisää toisessa kirjoituksessani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *